Gott Nytt År!!

Ja så var jag tillbaka här på blogge  igen efter ett låånngt uppehåll. Har tänkt skriva ända sedan det var dags att alla barnen kommit men vad blev det av allt ?!...ingenting. Jag har inte mått så värst bra och idag mår jag skit efter att jag fick cellgiftsbehandling i går. Vill gärna glömma att jag blir dålig av den och varför. Magen är nu idag jättestor, jag ser verkligen ut som om jag är i sjunde månaden. Sover sittande för att det rasslar och snorklar när jag ligger ner. Dessutom har jag ben som jag inte orkar lyfta pga att de är så fulla av lymfvätska som gör att de sväller och ser helt blanka ut. Jag kan nästan  inte lyfta dem och inte heller ta på mig strumpor. Hur ska det gå när jag blir ensam?! Men enligt läkaren och sjukgymnasten ska det bli så gott som bra om jag får hjälp av sjukgymnasten med att linda eller få ett par stödstrumpor.   Så nu hoppas jag på det i början av nästa vecka...på det nya året. För som det är nu så står jag snart inte ut med allt. Andningen är hemsk pga att magen växer och växer för varje dag och blir allt större. Det är jättejobbigt men nu ska jag lägga mig och vila medan döttrarna förbereder för nyårsmenyn. Det ska bli lite extra gottigt efter vad jag hört och det är ju aldrig fel.                                                                                                                                                                                   

Blommar

Visst är den vacker?! Min fina Amaryllis som jag fick av Karin förra veckan.

Ja nu har verkligen julsnön kommit över hela vårt avlånga land och det ser även ut som det tänker lilla kvar också för ovanlighetens skull. Mina fötter gör att jag inte får till kängorna men som tur är har jag flera varianter att ta till.

Här är det så höga snövallar att det snart slagit fjolårets högar. Jag har så ont i mina fötter och ben.  Händerna är inte så svullna men de pirrar och är känslolösa. Fötterna är helt känslolösa på kvällarna, skinnet är så hårt spänt att det ser blåaktigt ut och hårt...ser helt enkelt äckligt ut. Önskar att det ska bli bättre men man undrar om det verkligen tänker bli det...för som det är nu så blir det värre och värre.

Förstår inte var det snälla cellgiftet tagit vägen, det som jag skulle få??? Ja jag tappar inte håret och har fått tillbaka ögonfransar och ögonbryn men jag tar nog hellre håravfall än dessa fötter som är som klumpar.
Skulle göra rent lite på golvet häromkvällen och satte mig ner på knä så som jag alltid brukar göra. Men det gjorde ont och det slutade med att jag fick panik för jag tog mig inte upp. Rolf fick komma och mer eller mindre lyfta mig upp för det gick bara inte att ta sig upp själv. Varför ska det bli så jävligt, det finns snart inget som jag inte haft av alla symptom som räknas upp på dessa gifter.

Inte har jag städat, bakat eller gjort något annat...tur för tjejerna att de kommer med familjer efter julen. Jag och Rolf ska vara helt själva under själva julhelgen så då ska jag göra godis och städningen får bli vad det blir. Vet att ingen förvänatar sig att jag ska göra en massa och att det inte är det som är viktigt mer än för svärmor där man kan äta middagen på golvet...finns inte ett dammkorn. Jag sa det till en av "våra" pojkar och han skrattade och sa jo högst uppe på bokhyllan är det säker lite spår av damm...så drog han med fingret...nej inte ens där! Så där är garanterat dammfritt och golven knäskuras varje vecka fast det inte finns någon mer än hon själv som "stökar till" = ALDRIG - Men här är det lite mer liv och betydligt fler fötter. Sedan har mina vänner en päls som de gärna delar med sig av...i första hand som tofflor! Mycket värmande och mjuka. Ja nu ska jag se på Hem till gården och dricka en kopp kaffe eller snarare en MUGG.  SEN blir det städning...tror jag...

Stockar och sten

Över stockar och sten sjöng vi mycket här på ön för 30 år sedan fast på gotländska Yvar stockar å stain, yvar förfäders bain...osv. men mina ben får ingen klättra över för det blir allt för jobbigt att ta sådana jättekliv!
Det är sant de ser för jävliga ut, mina smalben...de är nog 3-4 gånger så tjocka som normalt. Har ändå försökt hålla dem högt så fort jag fått chansen. Men i morgon ska jag inte glömma vätskedrivande som jag gjorde idag. Kanske har det någon effekt. Måste bara se till att jag inte tänker mig utanför dörren för det kommer inte att gå. Har jag svårt att hålla mig annars så blir det ju helt hopplöst om jag ska ta detta lilla piller.

Idag har jag haft besök av Eleonere för en trevlig fikastund + en del ljudböcker. Mona hade lämnat några hon med i garaget så nu har jag att lyssna på ett tag framöver. Har "snålat" med den jag hade nu sist för det är så tråkigt att inte ha någon och jag har inte orkat mig till biblioteket. Men nu kan jag frossa i härlga böcker!

För övrigt så är alla fingrar bortdomnade och även de börjar svullna mer och mer. Så även i ansiktet, det börjar pluffsa till sig där med. Det är väl både av vätskan från kroppen + kortisonet. Ryggen värker och livet känns rätt jobbigt och segt när man inte orkar det man så gärna vill. Om en vecka är det jul och jag har inte gjort ett enda dugg ännu. Men, men någon kaksort ska jag väl kunna få till av dem som vi brukar ha. Det är ju så att man har några favoriter som brukar ska finnas.

Städa kan man göra andra delar av året så det oroar jag mig inte över. Det får duga med "vanlig" fredagsstädning. Jag hoppas snön ligger kvar så vi får fortsätta att ha rent på golven och även dammet minskar även om vovvs fäller så blir det mindre.

Nu ska jag ta mina veträn och den värkande ryggen upp till sängen - den skönaste i världen....även om det finns andra som har sköna sängar...typ Monica som väntar på något härligt '= en ny säng! Grattis säger jag igen och till er som tycker sängen ska snålas in på säger jag - ni gör ett stort misstag för hur mycket tid lägger vi inte i våra sängar??! Jo mycket, nästan halva livet och då är det väl värt att ge kroppen en bra vila när den ska bära runt oss i livet.

Jag har inte råd säger många men röka kanske man kan (ett exempel) ändå?! Ja ni fattar vad jag menar, det finns på något sätt ofta en möjlighet till att i alla fall förbättra det man har. Men man är väldigt snål när det gäller sängen och jag har inte varit bättre än någon annan. "Så kasta sten i glashus" skulle man kanske kunna säga att jag gör!...i alla fall en lite sten! Nu är det dags att köra hissen uppåt!!


Helt hysteriskt...

En serie som går på 4+ om en tant..."kärring" tycker hennes omgivning. Hon är så högfärdig att värre inte går att få tag på, tror jag. Det är min mamma som börjat titta på det och sedan har jag tydligen ärvt vanan...eller hur man ska se på det. Men nog om detta, vet inte varför jag skrev om det - kanske för att det just började!

Hur som så har mina fötter och fotleder mer intagit formen av prinskorvar=tårna och vedträ modell stora tjocka.  Jag ska försöka ligga med dem högre i natt så kanske det kan bli lite bättre. Fick inte till kängorna i dag så jag får nog ta fram mina "Stureplanskängor" och sätta halkskydden på dem i stället- det har de nog inte på Stureplan.

Hundarna gillar att vara ute i snön och jaga småfåglar, äta fågelfrön och annat fruset som vi inte ska skriva om. Tur de gillar morötter, de får alltid en var innan vi ska gå in. Jag klarar nästan inte att gå och göra något längre, känns som när lungan var väldigt vätskefull. Nu är det vätskan i buken + den i levern som gör att lungan och andra organ trycker på så det blir svårt att andas. Fy vad jag önskar att det hade gått att tömma bort skiten så det blev bra igen. Jag vill göra så mycket och så blir det inget. Hoppas det ska sluta svullna så mycket och framför allt inte bli värre. Nu börjar jag undra om det ska samlas vätska lite överallt i denna kropp...jag ser framför mig hur huvudet blir runt som en fotboll, händer och fingrar som blir korvar...ja resten kan man ju tänka sig...jag ser ju redan ut som i 6-7 månaden (gravid alltså) och kläderna spänner både här och där. Jag vill gå ner i vikt men när jag sa det på onkologen så sa de NEJ det vill du inte! Hmm....inte vet jag, men vem vill inte komma in i kläderna och kännas sig lite snygg. Speciellt nu till jul även om vi inte tänket åka runt på en massa släktkalas men ändå.

Troligen blir vi helt ensamma på julafton men eftersom jag vet att de kommer sedan och att vi ska ha våran egen julafton senare i veckan så känns det helt okej. Kanske till och med lite skönt att få bara ta det lugnt och få någon extra dag att pyssla lite på. Jag tror alltid jag ska orka så mycket men sedan blir det bara jobbigt...när orken inte finns.

Oj vad det stränar och drar i benens hud när jag sträcker på dem.... fast nu ska jag gå upp till min sköna säng och sova en lång natt.

Ont och Trött

Ont, ont och lite mer ont...men sedan kan jag lägga till trött x 5 eller nått för jag kan bara inte hålla mig vaken när jag sätter mig ner. Det är helt hopplöst, hur gärna jag än vill vara vaken och se en film eller något annat. Men min mamma sägar att jag sa samma sak förra gången...jag vet inte glömmer ju som bekant allt.

Men nu hoppas jag det ska piggna till under nästa vecka så jag är på hugget när julen kommer. Det kommer nog inte bli någon större städning men lite blir det väl hoppas jag. Sedan finns det sådant som är viktigare än att det är välstädat...kakor, godis och god mat! SEN TILDE så klart, hon är viktigast av allt så klart och bara hon kommer så är allt räddat. Men jag ska få hoppa över behandligen som jag skulle ha haft på julafton ,  det får bli start dagen innan nyår och då ska jag väl orka hålla mig vaken det dygn som de är kvar här innan de försvinner tillbaka mot Skåneland igen.

Idag har jag fått svälja min fåfänga ...det satt hårt åt men det fungerar inte. Soffan är för låg och jag tar mig nästan inte upp. Det är samma i de flesta bilarna. MEN nu är det upphöjd rätt ordentligt och det känns jättebra. Inte syns det som jag trodde heller utan ser helt okej ut. Jag hoppas nu det ska räcka och göra livet lite enklare på detta område i allafall.

Nu ska jag se om jag åtminstone ska fixa undan lite i köket. Vi har 30 årig bröllopsdag idag! Kan inte fatt att  det är så länge sedan, helt otroligt. Jag har fått rosor alla 29 åren MEN i år har vi bestämt att vi ska ta det lite senare för det är så rörigt här just nu och dessutom fick jag en så fin Amaryllis i vas i fredags från Karin och Clase, så jag njuter av den.

Nu jobba så gott det nu går...innan jag somnar mitt i diskbaljan!

Lyckligt lottad

I går blev jag påmind om hur lyckligt lottad jag trotts allt är. Min nya läkare Arne var så glad över att jag hade en vännina med mig för de flest kommer ensamma. Ja, sa jag, jag är otroligt lyckligt lottad har nog aldrig varit på en behandling utan att ha sällskap med mig... det  var tydligen extremt ovanligt. Mannen såg man enligt honom sällan till, ibland kunde han hitta en man sitta i väntrummet hopkrupen för att vara osynlig....och då får man försöka få honom med in men det är inte alls ovanligt att det inte går. Däremot är det helt annorlunda om det är mannen som är sjuk DÅ ställer kvinnan upp helt och stöttar fullt ut. Männen är så rädda för allt vad sjukdommar heter och det är väl inget nytt om vi tänker på detta med förkylning och föda barn eller vad det är de brukar säga.

Det är lätt att börja ta saker för givet men det känner jag inte att jag gör för ni alla betyder så himla mycket för mig. Så i går var det debut för Eleonor att följa mig och det gick bra även om jag har allt svårare att ta mig i och ur bilar. Det är nog som hon sa att Du ser så frisk ut, det är svårt att se att du är så sjuk MEN när man ser t.ex hur svårt du har att ta dig in och ur bilen, eller hur skakig och pustig du blir av att gå en liten, liten bit DÅ blir det mer påtagligt. Visst är det så, det förstår jag och jag vill ju inte att det ska synas att jag är sjuk men jag blir allt mer påmind för varje dag om hur dåligt det är med orken.  Det gör att jag känner mig rätt deppig, speciellt en dag som denna när det gör mer ont i ryggen, händer och fötter krampar och är bortdomnade.... DÅ känner jag hur mycket sämre jag blivit även av detta cellgift skulle vara snällare.

Klart det är snällare på vissa områden, jag verkar få behålla håret och har fått tillbaka ögonfransar och ögonbryn vilket jag är väldigt tacksam över. Däremot så har jag buken som fylls av allt mer vätska som gör att det blir svårt med både att äta och andas. Men tömma är ingen idé för tydligen fyller det snabbt på igen och det brukar gå väldigt snabbt + att det då fyller på mer än det gjort tidigare. Så den dag jag inte står ut längre DÅ blir det dags! Jaha sa jag, då återkommer jag den dagen jag inte får plats i mina kläder eller inte kan andas längre!

Men nu ska jag försöka äta lite, för just lite brukar det blir. Men glöm aldrig alla mina vänner att jag är så tacksam för att ni finns för mig!!!
Dagen innan

Det ska bli så skönt att komma hem i morgon efter att ha fått cellgiftet. Låter väl lite konstigt att man redan NU längtar efter att det ska vara över. Jag både hoppas på tömning av magen eller inte...för det är så jobbigt och speciellt i  nuläget.
Hur som helst så har jag inte gjort  nästan något denna dag. Vattnat orkidéerna och...ja något mer är det väl kanske.  

Det var en som tydligen tyckte jag skulle ta och börja städa...Jag ville laga mat i stället men hon tjatar en bra stund och fick till slut ta den för att hon skulle bli nöjd!

Nu ska jag se Lynley och se om tvboxen vill spelar in det för då kan jag sova i soffan och titta om den en annan stund allt utan dåligt samvete mot mig själv. Städa tänker jag inte göra för det är ingen ide´redan. Så lilla Sally får nog ta det själv ett tag till.

Tjockare och tjockare

Snart ska jag föda en ....jag fattar inte vad??...en liten elefant kanske? Eller vad skulle det kunna vara eftersom jag inte har livmoder kvar ... men det blir väl spännande att se vad det blir. Han som körde mig till sjukhuset i fredags berättade om en med skrumplever där de tömt hans buk på 20 liter...och idag var distriktan här, passade då på att fråga även henne om det var möjligt att det kunde bli så mycket - Ja det kunde mycket väl vara så för det kunde bli massor. Men då är man "supergravid" typ som man har har en 5 kg bäba i magen. Riktigt så stor är jag inte ännu men nog väger den 2kg i allafall och det är jobbigt att röra sig och framför allt att böja sig ner.

Har fått ännu jobbigare med ta mig upp och ner i soffan som känns väldigt låg nu. Ska nog kolla om det går att höja den som jag oftast sitter i. Har inte velat göra det för det ser fult ut men mina andra idéer är nog inga alternativ...får nog finna mig i någon typ av klossar.

För övrigt så mår jag inte så väldans bra och det skyller jag på magen. Psykiskt påverkas jag nog mer än jag tror av denna kula som känns hela, hela tiden och syns med för den delen. Så fort man tittar ner så är den ivägen och då lägger man automatiskt handen uppe på magen....som när man var gravid! Samtidigt som jag vill att den ska bort så är jag rädd för att de ska behöva tömma den med sina tjocka äckliga nålar...samma som de sticker in i lungan när de tömt den. Bara tanken får allt att snurra och så mår jag illa.

Annat jag lyckats göra idag är att mata fåglarna i min hemgjorda fjolårs"pet"automat. De äter som galningar de små djuren och har redan ätit slut på en påse 5 kg tror jag det är i dem. Får handla mer i morgon eller så får det bli på fred.om jag orkar med någon shoppingtur. Trodde jag skulle vara tvungen att åka taxi men Eleonore har erbjudit sig att köra mig så då tackar jag så klart ja. Åker helst inte med Taxi som kör i 120 oavsett väglag, det såg vi i fredag.  Men de fick så de teg den gången!

Nu ska jag lägga mig och försöka sova...det blir nog inga svårigheter för jag är såå trött.

Oj vilken vecka!

Ja så var det helg och snart söndag...= mitt i natten. Vi har haft besök av 2 av mina 3 bröder. Jan kom först och åkte sist, vilket varit till stor hjälp för mig och även Rolf. Han är elektiker och har fixat lite av varje...sådant som aldrig blir av. Har väntat i 30 år på att få sätta upp en ljusslinga ute ...Rolf har inte velat ha någon men nu struntade vi i vad han ville och satte upp en i alla fall. Var meningen i en buske men blev runt porten till baksidan i stället, vilket vi tyckte blev väldigt fint. Dessutom fick vi låna lite grönt som vi satte runt oxå och då blev det ännu finare. Ska ta kort en annan stund så ni får se.

Men Mats var också här med sin familj och de höll på att missa båten på vägen hit eftersom de åkte tåg upp till Sthlm...tåg, ni vet de som inte tål något av varken väder eller annat. Men de kom med och blev hämtade av Jan förra torsdagen. På lördagen "byggde" de om våran trasiga ugnslucka och Jan skar sig ordentligt i tummen så stort blodvite uppstod...aloevera och ordentligt bandage blev räddningen. Vi har nu en mycket bra lucka, så bra har den inte funkat...kanske inte sedan den var ny. Tjejerna Selma och Kajsa ritade en lååång teckning till faster som skulle pryda frysskåpet.Bonnie var deras ständiga följeslagare så fort de satte sig så var hon där. Sally tyckte de var roliga kompisar och Mocha var som vanligt lika lat. Hon gör inte mer än hon behöver även om det är lite mer fart nu när snön är här.

Selma och Kajsa med stor glugg!

Selma hade uppspelning på sin lilla flöjt och det lät riktigt lovande för att just ha börjat. Tränar här med mamma Pernilla.

Medan syster spelade fick Kajsa åka en tur själv i hissen! Klarade "gasspaken" och allt själv denna gång. Sist hon var här vågade hon bara åka i mammas knä. Men hissen är ingen leksak så det blev bara ett par turer var.Sedan var det då dags för familjen att åka hem i måndagsmorse. Mats skulle bara stänga fönstret ordentligt uppe i rummet de sovit i MEN handtaget brast och skar av halva lillfingret...ända in till benet. Det blev alltså inte båten 07.05 utan Akuten! Där konstaterades att båda ledband i lillfingret var av och det skulle opereras snarast möjligt. Eftersom de inte hade någon handkirurg i Visby så ringde de och bokade operation för honom på Sahlgrenska eftersom de bor i Göteborg. Så dagen därpå blev det flyg hem och nu är han opererad med en sjukskrivning på 8 veckor...gissa om jag har dåligt samvete... fast jag vet ju att vi inte kunde gjort något åt det men ändå. Så fruktansvärt onödigt!!

Alla ting äro 3...?!?! Vad och var skulle bli det 3 dje? Vi bestämde oss för att det inte fanns något sådant denna gång men ack så fel vi hade!

I går var det dags för cellgift igen och Rolf fick skjutsa mig denna gång. Det började snöa allt mer och mer till slut var det som att köra i en vit säck...vi såg inget. Jag ringde onkologen och berättade att vi inte var säkra på att kunna ta oss in och sköterskan fattade inget för i Visby var det jätte fint väder. Men vi fick inte riskera något utan var det för hemskt fick vi beställa nytt cellgift till nästa vecka och göra ett nytt försök då. Men eftersom cellgifterna blandas i Stockholm och skickas hit med flyg har det bara något dygns hållbarhet och detta höll inte över helgen. Jag ville så klart väldigt gärna in och få det som tänkt. Lagom vi tyckte att det nog började lätta kom en jättespade och bara lyfte oss av vägen rakt ner i ett djupt snöfyllt dike... Det gick sakta och jag han att hålla i mig och kände hur det tippade mer och mer... tänkte, ska vi tippa eller... det gjorde vi inte och Rolf hade haft full koll på en kraftledningsstolpe någon meter framför och den ville vi inte in i...vilket vi slapp!

Efter oss kom en kille som erbjöd sig skjutsa mig tilll sjukhuset så kunde Rolf stanna och ringa bärgningsbil så länge och förhoppningsvis komma efter sedan. Jag tog mig ut via förardörren med kraftig smärta i min högerhöft och jag trodde inte det skulle gå att ta sig ut men till slut gick det. Resten av vägen var nästan helt lugnt så det var verkligen maximal otur men ändå tur för vi kunde lika gärna hamnat i en krock med annan bil eller hamnat i kraftledningsstolpen. En sådan olycka såg BF och jag på väg från Sundsvall en gång...inget man vill uppleva!

Rolf kom efter och bilen verkar ha klarat sig utan men vad vi sett och märkt hittills. Jag är väl den som fått mest med känningar av allt. Har väldigt ont i höften och även i bröstkorgen i kväll. Det är som om man spänt sig och nu kommer "träningsvärken" efter med smärta både i bröstkorg och armar. Jag försökte hålla i mig om vi skulle tippa, antar att det är det som spökar efter nu.

Så NU har alla vi syskon fått vårt denna vecka så nu kan vi andas ut och njuta av all snö...om man kan njuta av det när det bara blir mer och mer....så snart kan ingen ta sig ut i skogen. Det är 30-40 cm här nu och mer verkar det bli. Jag orkar tyvärr inte pulsa runt i den och nu med höften blir det ännu sämre. Får nog ta fram rollatorn som vi satt undan men den behövs nu om jag ska kunna komma ut alls.

NU ska jag sova, har suttit här nu i 40 min.så det får väl vara nog. Nu vet ni att jag lever i allafall även om ni nog förstått att jag haft fullt upp.