Snart ingen skolmat

Jag har inga barn i skolan som tur är men det finns ju de som har det och många litar på att de får ett ordentligt mål mat mitt på dagen. Tror det är det enda lagade målet mat som många får idag i den stressade världen. Man hör ju att många vuxna äter lunch ute för att slippa laga mat på kvällen, då tar man bara te och macka. Sorgligt att vi inte ska ha råd med klok mat i vårt sk. rika land. Förr fick de gotländska eleverna 12 köttbullar idag frår de 5 stycken....låter det klokt. Vilken tonåring nöjer sig med 5 små köttbullar?! Titta på Ikea och deras portioner med köttbullar...där räknar de med att folk ska bli mätta i alla fall. Här ska de ersätta mjölken med vatten utom de 3 dagar som de ska servera soppa, då kanske de vara tvungna att ha mjölken kvar...
Det är nog dags för smörgåspaket som på mormor och morfars tid, var  är detta land på väg? Är det viktigare att de som sitter i fängelse ska ha bättre mat än våra barn? Jag vet att det är en tjatig fråga men jag tycker den är befogad.
Nog om detta! Men jag blir så arg när jag tänker på hur allt går utför, både skola och sjukvård.

I går hade vi härligt besök av ett helt gäng med hundar! (och deras hussar och mattar så klart) Både springrar och cockrar. Sally fick rusa av sig en stund med en något äldre cockerkompis men tyvärr började det ösregna så hemskt att det inte blev riktigt så mycket som vi hade tänkt. Det är inte så lätt att ha två dårar som kutar runt bland alla vuxna så de fick härja ute ett tag till Sally blivit översprungen tillräckligt för hon hade träffat sin överman där... 1 dryg månad äldre, gjorde sitt till.

Det var kort men intensivt besök, hade hoppats på att de var kvar nästa vecka också men det var det tyvärr inte så vi får träffas inne på utställningen också så blir det lite till i alla fall.

Idag har jag inte gjort nästan något...som vanligt med andra ord. Lyssnat på ljudbok, plockat lite med tvätt och pratat lite i telefonen förståss det hör ju till en stund varje dag.
Rolf var på jaktträning i kväll med Sally och Mocha. Blev väl inte så mycket träning kanske men det är kul att vara med och få träffa lite likasinnade. Jag skulle passa på att ta en liten promenad med bara Bonnie men när vi passerat grannens infart så tvärstannade hon och ville vi skulle vända.... Nej en lite bit till kan jag gå sa jag som ju kände mig i stort sett smärtfri. Så under protest följde hon mig vidare...tog väl några steg och så högg det till i höften. Oj, bara att vända och hon blängde på mig precis som -Vad var det jag sa! Kunde hon känna på sig att det var tillräckligt??... nog kan de mycket men ... Ja, jag tänker nog lyssna på henne i fortsättningen i alla fall.


Så slö jag är...

Det blir aldrig av att jag skiver nu för tiden men jag blir nog bättre när det händer mindre här. Nu denna vecka är det fullt upp i min långsamma värld. Jag orkar inte så mycket och så måste jag ju sova mina timmar på eftermiddagen. Det är så tråkigt men ack så nödvändigt och det är inte som många tror så att jag inte ska kunna somna när det blir kväll ...nej, nej inga problem för jag är trött nästan jämt oavsett hur mycket jag sover. I söndags somnade jag när vi satt och åt frukost...ja, det är faktiskt sant och då fick Rolf hjälpa mig in i sängen. Jag somnade bums och sov till kl.13 när det var dags att göra oss i ordning för att åka till Åminne för att hälsa på Rolfs moster Kerstin som fyllt år dagen innan. Jag orkar inte med att träffa en massa tanter och farbröder som vill veta hur man mår...hej å hå så jag ville hellre komma dagen därpå och det gick väldigt bra även för deras del så då gjorde vi så.

Det var en trevlig utflyckt med god mat och på vägen dit köpte jag mig en härlig orikidé...för 200 kr. Den var så stor och fin att hon i kassan nog insåg deras misstag av prissättningen...men gjort var gjort och de kunde ju inte märka om den där...bra för mig. Jag har nu lyckats få 2 orkideér att växa och må så bra att de nu är fulla med fina knoppar, hoppas bara de inte ramlar av.

Men snälla ni, det är klart vi ska kalla våra fina små volanger för volanger. Var rädda om dem och vårda dem väl, de kan vara bra att ha om ni blir sjuka.

Denna vecka är det alltså rätt mycket som händer och det beror till stor del på att det är hundutställning på gång även om vi nästan inte har någon som ska vara med. Rättare sagt så är det bara Stella som ska vara med båda dagar och Honey en dag. Ingen pojke...snyfft, men så är det när man inte orkar själv då blir det inte så mycket med det hela. Vi hoppas på bättre fart i vår. Nu är det många av våra vovvar som är solblekta efter sommarens glada bad så det kanske är lika bra att de inte visas upp. Vi vill ju de ska vara i toppform om de ska vara med!

I morgon kommer västkustbesök, spännande och roligt. Det kommer bland annat en jämngammal valp som Sally ska få träffa, det blir kul. Sedan är det Katt...Tina och Tomas som kommer till ön på fredag, de kommer hit på kvällen. Ska bli jätte roligt att få träffas och se deras nya hundar. Jag vill så gärna orka komma med till utställningen på lördag men det hänger väldigt mycket på om det går att dra rullstolen där inne på gräset...det har ju bara regnat i flera veckor så det är nog rätt kladdigt misstänker jag. Är det torrt är det som en stenlagd väg men nu är jag rädd för att det är kladd, kladd. Ja, det visar sig, kommer jag inte in så får vi hitta på något annat i stället.

Nu är jag trött och det är dags att lägga sig, trött, trött....

Hemma igen med mina volanger

Så var man tillbaka i hemmet igen efter en händelserik vecka i storstan tillsammans med vännen Birgitta och några andra som kom på besök.

Det var enklare till viss del denna gång men jag mådde klart sämre än förra gången. Fick en första strålning på höften, den högra och sedan gav de mig en dunderdos på ländryggen. Jag kunde få problem med magen på så vis att jag skulle hålla mig nära en toa...men den märkte jag inget av. Däremot så kräktes jag som en ...ja vet inte vad, det var hemskt. Efter en massa motgifter mot illamåendet så klarade jag resten av dagarna innan det var dags för nästa behandling. De var tveksamma att ge mig en behandling till så snabbt efter eftersom jag reagerade som jag gjorde. MEN pga. att jag bor där jag bor och att jag har så ont som jag har så fick jag den ändå. Fick en så tidig tid som möjligt och innan hade jag tagit tabletter både mot diare och kräkningar, allt för att förebygga!

Denna gång fick jag bara på höften och då skulle inte så mycket av tarmarna komma med och jag skulle inte behöva få som förra gången men de var lite oroliga ändå och bad mig ligga kvar i lokalen en stund så de såg att jag inte blev dålig igen.


När faran kändes som den var över gick vi upp och fikade i den svindyra serveringen som de har på SÖS. Hur kan man få ta sådana ockerpriser när det inte finns något att välja på. En liten juiceflaska som i kiosken kostar 20 kr kostar där 33 kr...en kanelbulle 17 kr här i Visby på sjukhuset tog de 10 kr såg jag idag. Varför är det så?? Vi sjuka har ofta redan en dålig ekonomi pga. alla extra kostnader som det för med sig att vara sjuk och så ska man till och med på sjukhusområdet klå oss på lite till...orättvist tycker jag!


Hur som helst så gick det bra denna gång jag kräktes inte en enda gång fast jag fick ta tabletter mot illamående tills i söndags så helt fritt var det nog inte denna gång heller.


Det kändes mycket mer av denna strålning än den jag fick på armen. Det beror trorlien på att jag fick en mycket större dos. Förra gången delade de upp det på 5 ggr denna gång bara 2 stora i stället. Det både kliade och sved, men gick över och nu ör det bara ömt.


Det värker väldigt mycket mer än vanligt men det är som det ska och jag behöver inte oroa mig för det. De säger att det ska bli bättre sedan och det ser jag väldigt mycket fram emot.  


Idag har farmor = svärmor fått köra mig till sjukhuset så jag kunde få mitt månadsdropp och den nya hormon sprutan som jag inte vågade mig på förra veckan eftersom jag mådde så illa. Men idag tryckte de in den i ett av fett vecken runt midjan...NEJ, NEJ sa sköterskan VOLANGER heter det och de är värdefulla när man är sjuk så var glad över dem! Så då får jag väl försöka vara det och ni med om ni blir sjuka. Odla och vårda era volanger, man vet aldrig när man behöver dem!


En jobbig resa

Eller resan gick väl lättare än väntat och sedan var det också bra. Men så när det var dags för behandling i tisdags var jag redan från början lätt illamående och kände mig inte riktigt på hugget...en aning nervös. Vi kom till Södersjukhuset redan kl.09.00 för att träffa läkaren för att hon skulle känna igenom och göra en bedömning av min ryggvärk. Hon kom fram till att de nog skulle ge mig en kraftig dos på ryggen i samband med den jag skulle få på höften. Så jag fick åka på stan i några timmar och sedan återkom vi dit till 12.40 när det så var dags. Vi fick sällskap av Marie från Eskilstuna, vi han att prata en liten stund så var det dags för mig att  få behandligen. Det gick till som förra gången fast det tog mycket längre tid denna gång mycket för att det skulle ges en mycket större dos och så var det uppdelat på 2 strålingar. Först började de med höften och sedan tog de ryggen. Det brände och kliade som bara den efteråt men det skulle försvinna snart och det gjorde det också. Vi gick till sjukhusets servering för att få oss något att äta. Vi skulle hålla oss i närheten av en toa för min mage kunde reagera med diarre och ev.lättare illamående. Vi beställde laxpudding och åt med god aptit...eller jag åt inte upp allt men nästan sedan sa jag -Jag måste kolla var toan är så jag vet....och mer han jag inte för sedan kom allt upp. Vi gick till apoteket och köpte eller skulle köpa medel för magen och så kom det igen. Vi gick tillbaka till avdelningen och fick ett vilorum där jag blev liggande i flera timmar och bara kräktes och kräktes. Läkare och sköterskor var där och tittade till mig och gav mig olika medel som skulle stoppa men inget hjälpte. Som tur var så hade jag ju mina egna sköterskor som fick ta hand om vraket...för så illa var det. Stackars Marie som vi skulle ha en trevlig eftermiddag med nere på stan hade vi planerat men i stället fick hon jobba.... Ja, ja inte mycket att göra åt. Hoppas det blir trevligare nästa gång vi träffas!! De ordnade så jag kunde läggas in om det inte gav med sig men när kl. var nästan 19...tror jag så kände jag att det nog gick att ta sig upp ur sängen och komma till en taxi. Så vi fick åka tillbaka och lägga mig på hotellet vilket kändes skönt trotts allt....borta bra men hemma bäst i detta fall ett tråkigt hotell rum. För om förra hotellet var tråkigt så är detta ännu tråkigare...eller är det jag som är tråkig.

Idag har Birgitta och jag varit på två turer. En först där jag inhandlade ett par mjukisbyxor(utan att prova)och lite tingel till lilla Selma och Kajsa så de kan bli vackra i håret när de kommer och hälsar på oss i sept. Sedan var jag så trött att vi fick ta oss till hotellet och så sov jag några timmar. Sedan gick vi ut och åt en god måltid, denna gång utan att kräkas!
Nu ska vi dricka kaffe och se på tv. Birgitta har böcker som hon slukar, den ena efter den andra...tänk om jag kunde läsa så snabbt, men det kan jag inte. Denna gång har jag inte ens lyssnat på ljudböcker, inte orkat.

Ni får ha lite överseende med att det är lite snurrigt i texten...jag ser på tv samtidigt och klarar inte flera saker samtidigt längre fast jag är kvinna!

Ont och ondare än förut

Vi börjar med en bild av lilla charmtrolletVarför ska det behöva göra så ont när man äter så mycket tabletter, känns som det inte går att få nog med piller ibland och just nu är det en sådan stund. Det är ju som tur är bättre dagar och stunder. Jag pratade en stund med min läkare idag om fortsatta behandligen och det blir samma som tidigare +en hormonspruta som männen med prostatacancer får ...så nu ska jag få den behandligen och hoppas att det ska fungera bättre. Jag kommer troligen att vara konstant svettig efter vad jag förstår och jag som var så glad att det blivit bättre med just detta jobbiga fenomen. Men det andra alternativet är cellgifter och då vill jag prova detta först. Pest eller kolera....i detta fall är det verkligen så.
Sedan ska jag försöka få dem att stråla både ländrygg och höft samtidigt...hoppas det går för ryggen har blivit så mycket sämre de sista dagarna. Det värker hela, jäv... tiden och så fort jag gör något så sätter det igång riktigt ordentligt. Jag är lite rädd att det ska briska eller smulas sönder i dessa kotor. Det kan hända att kotan sjunker ihop och då ska men snabbt till sjukhuset för att inte få kvarstående nervskador...eller dö...kanske, inte vet jag. Mår lite illa när jag tänker på att det kan hända... Nu skiter vi i eländet och tar något trevligare som fina bilder till exempel.

Har fått en del härliga bilder från Fredrik som jag lägger in så ni kan få njuta av lite vackra bilder


Mocha, Mocha och Bonnie...alla foton Fredrik Badics

Tillbaka

Ja så var det en hel evighet sedan jag skrev något men det har helt enkelt inte varit ork och tid till det. Jag har haft mina döttrar hemma och deras killar, det har varit jätte trevligt. Tiden går som vanligt allt för fort. Vi hämtade med oss ett litet svart odjur också när vi åkte från fastlandet. Det är hon som är lilla "Rosen" fast hon kallas för Sally och också ofta för Rally för det är full fart hela tiden utom när hon sover. Idag får jag en trapphiss installerad och då medan jag var upptagen med att släppa in dem passade hon på att tömma en blomkruka som det tidigare växte en fin solros i ...den knep hon förra veckan idag var det alltså dags att tömma krukan eftersom inte husse och matte gjort det. Ja tänk er själva, svart jord...regnat i några dagar... ja, ni förstår hur hon såg ut!


Häromdagen kvaddade hon vår rabatt vid förrådsväggen, de stora fina Daliorna som var på gång och endast hade en stor gul blomma men en massa knoppar...ett minne blott och så även det mesta andra som fanns i den. Vi vet ju hur det är att ha valpar men man trodde kanske att det kunde gå att ha lite bättre koll på EN valp...men bara man vänder ryggen till så är det kört. 
  Meryls Sally Rose och kallas för Sally


Hon har en stor kärlek till att gömma saker och man hittar hennes leksaker på de mest konstiga ställen. Hon har ett favorit ställe och det är under min säng som står i stora rummet för där hänger tyget ner runt om ända ner till golvet och där finns ofta en stor samling som hon sedan på kvällarna roar sig med att springa och hämta fram den ena efter den andra.


Hon är väldigt gullig(som tur är)och väldigt svart i vårt hem som annars alltid bestått av bruna eller brun-vita hundar. Bonnie och Mocha har accepterat henne ortoligt lätt vilket jag inte trodde de skulle göra eftersom hon är så busig. Men hon är väldigt bra på att läsa hundspråket och det har gjort det enkelt för både oss och dem. Hon hade fått vara mycket tillsammans med sin mamma, mormor och en annan gammal cockerdam som tydligen kunde bli riktigt sur på de små odjuren och det har varit nyttigt det syns på hennes språkkunskaper! Tänk om alla uppfödare kunde förstå hur viktigt det är att valparna få chansen att lära sig hundspråket innan de lämnar uppfödaren. Jag har sett hundar som varit helt "analfabeter" på sitt eget språk och de har ett mycket jobbigt första år innan de åkt på tillräckligt många proppar för att fatta hur de ska uppföra sig. De ska skydda sina små valpar från allt, en vuxen hund som säger till dem får däng för den är dum...och så tas den undan. Naturligtvis finns de vuxna hundar som inte gillar valpar och därför inte bör vara tillsammans med dem men oftast handlar det bara om att de ska fostra och rätta till det som de uppfattar som felaktigt hos den lilla valpen.


Jag blir väldigt avundsjuk på Bonnie och Mocha som bara kan blänga till eller ge ifrån sig ett dovt morr så går hon snällt undan eller lägger sig och blir jättelugn...vad gör jag för fel?! Jag har också försökt med blickar och morrningar men hon bara tittar på mig, hånskrattar och fortsätter glatt med det hon börjat med... jobbigt!


Kan hundar hånskratta?? JA-vissa kan det i alla fall...Sally kan det!


Nu måste jag försöka smyga mig upp förbi montörerna för att jag är kissnödig och toan här nere är inte på plats ännu (men snart)och dessutom glömde jag mina piller där uppe...jobbigt. Visst lever jag ett jobbigt liv!?! Fast igår blev det lättare för de gjorde ultraljud på min lever och den var okej!! SÅ SKÖNT!!! Jag har varit nervös i flera dagar för denna undersökning. Levern var nämligen något förstorad på röntgen och det satte igång tankarna i mitt huvud...tänk om det nu är tumörer i levern...men det var det alltså inte!
Tack Susanne för att du skjutsade mig och höll mig sällskap - tur man har så snälla vänner!


Sally Rose är välkommen till Alva!