Sjukvården

Nej du Siv, den lätta luringen gick jag inte på!! Men visst kan jag berätta hur jag gör. Man tar en hink med vatten och lite diskmedel i den + en trasa och en gummiskrapa...ja och några pappersdukar för att torka bort det värsta rinnet. Sedan dränker jag fönstret med vatten(detta gäller ute, inne får man snåla med vattnet annars får man nog vattenskador), så skrapar jag av vattnet och putsar lite där det behövs - Hokus pokus så är det fint och blankt som bara den. Det är inte som när svärmor har putsat men det tar bara 1/3 av tiden och vem ser skillnad när det regnat och blåst ett par dagar?! Men idag tog jag dem på baksidan där jag var tvungen att kliva på en pall för att nå och det var inte bra för min rygg och höft så det blir inga fler klätterputsningar. Resten sprarar jag åt kära svärmor som älskar (tror jag)att pusta fönster för hon gör det extremt noga. Finns nog ingen som har så rent som hon har...hon har nog fått frossa här många gånger trotts att jag enligt många hundmänniskor anser att det är rent här...men det beror ju hela tiden på vad man jämför med. Så Siv, jag har inga mer tips än att du får ta hit svärmor -din alltså- för min lånar jag inte ut....måste spara på henne ;-) Annars vet jag av egen erfarenhet att det går rätt bra utan fönsterputsning också. Så länge man kan se ut så är det rätt okej tycker jag.

Bortsett från att jag har väldigt ont i kväll, mest i ryggen så mår jag bra. Blir lite trött på allt negativt man hör om sjukvården här på ön. Det senaste är att Rolfs en släkting som tidigare fått Stroke och som är över 70 år -han var en mycket pigg och aktiv man ända tills stroken slog ner honom i våras. Nu var han på sjukgymnastik på sjukhuset och där ramlar han så illa att ena höftbenet gick av. Detta hände i tisdags eftermiddag och han skulle opereras på kvällen men det kom akutfall...? Som gick före men han skulle opereras på förmiddagen dagen därpå...men icke det kom andra som prioriterades före....och ännu i morse visste inte hans fru om det skulle bli av idag heller!! Han hade naturligtvis fruktansvärda smärtor och alla typer av smärta går inte att bedöva bort vet jag av egen erfarenhet. Men han som inte kan prata för sig-talet har inte kommit tillbaka-utan de bara kör över och tar andra före. Men som tur är har han en fru som när det kniper kan ta till storsläggan eller kanske lilla släggan -jag hade tagit STOR men hon är nog snällare än mig- så hon har nu bråkat sig till att han nu ska opereras i kväll. Hon ringde och medelade oss vid 21-tiden att det nu äntligen var gjort. Hur kan det bli så här?? Har man inget värde för att man är över 60 år. Jag har hört mycket om sådant av cancerpatienter och andra. De får inte vissa behandlingar och undersökningar för att de anses för gamla att kosta på. Kan ni fatta hur kränkande detta är  -DU ÄR INGET VÄRD. Man pratar om att världen är utseende och åldersfixerad, men att även sjukvården ska vara styrd av detta är fruktansvärt. Så länge man lever ska man väl ändå ha den hjälp man kan få inom rimliga gränser så klart men ingen ska väl behöva höra att DU inte är värd att kosta på...då får man ta det på ett annat sätt. Den som är ensamlevande och får en stroke där talförmågan försvinner den är helt utan chans. Hur många dagar till skulle han ha fått ligga med sin trasiga höft och vänta om han inte haft frun som pratat för honom.

Fy så arg jag blir och jag kan bara tänka mig hur ont han har haft...jag vet hur jävligt det kan värka.... Kitty du som ska bli sköterska -slåss för patienterna! Det är de svaga som drabbas värst, de som inte kan tala för sig. Sådana som jag kan prata själva och har många runt mig som jag vet kommer att prata för mig om det behövs framöver! Det känns så skönt, det finns ingen sådan oro i mitt huvud.

Hoppas att alla som bakat lussebullar som t.ex Marianne som bakade för någon vecka sedan fick till det och att ni kan börja njuta av det nu i helgen - om ni inte redan ätit upp dem!

Jag ska som Barbro skriver jula till det lite här i morgon och tjuvstarta med ljusstakarna i morgonkväll!

Kommentarer
Postat av: Marie

Någonting i stil med

Hur vill ni ha det som pensionär? stod det i Aftonbladets reportageserie om åldringsvården.

Man kan ju börja med att sluta betala ut löner på 900.000/månad. Jaga fatt på alla bidragsfuskare.Slopa barnbidrag till riktiga höginkomsttagare mm. så kanske vården kan få lite mer pengar så ohumana situationer uppstår, som med Rolfs släkting.För jäkligt!

Att vara 70+ i dag är inte lätt.Många ser den där stickande mormodern i gungstol men det är lååångt ifrån verkligheten.

Vissa pensionärer har kanske bara 7-8000 att leva av/månad.

Fyfasiken!! så vissa av våra gamla har det. Det finns inte ord. Vissa lever i verklig misär.

Många blir dessutom skickade hit och dit och många instanser blir inkopplade om dom har svårt att klara sig själva. Arbetsterapeut,hjälpmedelscentral, hemvård, apotek, distriktssköterska, läkare vårdcentral, ortopedverkstad kan behövas, även omsorgspatrull, larmgrupp, biståndshandläggare, ev dagvård...behöver dom sedan specialistvård blir det ytterligare en instans och om jag ska hårdra det här så har dom flesta glasögon och en tandläkare också. Inte konstigt att många är förvirrade och stressade och bara pratar om nästa läkarbesök och kommunen pratar om hur billigt det är för dom, men alla insatser kostar per/insats och många pratar om att det är dyrt.

Och det prioriteras i akuta fall! Man ska vara uuuunnng om man blir akut sjuk.

Ex.Akutmottagning som surt ifrågasätter varför damen, 80+ blev inskickad.Inskickad ca 22, där tarmen hängde rejält utanför, hemkommen 03.00-04 ca.Ja,det finns många exempel.

Vård "måste" få kosta och alla har rätt till vård när det krävs och speciellt i akuta skeden.

Vore jag Rolfs släktingar skulle jag vända mig till patientnämnden, tror jag det heter. Ett solklart fall för en anmälan...två dagar liggandes!!!????med en fraktur!!!!???...låter inte klokt! stackaren!!! och kan inte säga hur ont han har =( får väl bara alvedon förstås!!! ja, nu är jag riktigt nitisk!!

Jag blir så arg när jag tänker på hur illa många gamla behandlas, vårdköer mm



Fyfan för att bli gammal!!



Till något annat roligare =) Nu får du ta fram "krattan" istället ;)

Tråkigt att snön är borta men vi får hoppas på ny fräsch snö till jul.

Per Och jag ska till Leksand och bese,lyssna på rocklegenden, 72-år, Jerry Lee L.Tufft av honom med tanke på åldern. Undrar om han äntrar scenen med rollator ;)) I så fall har han säkert en specialdesignad, en glittrigt neonfärgad ;))

Ni får ha en trevlig helg!

kram Marie



2008-11-28 @ 09:48:22
Postat av: Pernilla Å

Visst är det sorgligt, hua!



Jag har gett dej en utmärkelse, GULD! Jag vet att du inte orkar skicka vidare, men vad gör det? Du ska i alla fall ta emot guldet för det är din blogg värld.

/P



Postat av: Kitty

Jag ska verkligen slåss för mina patienter! =) Fy vilken tråkig historia =( Tänk de osm inte har någon som kan föra sin egna talan... Nä då får det inte va !! Kramar

2008-11-28 @ 17:03:25
Postat av: Siv Ödlund

Jaså, det gick inte.Hur ska jag då fixa fönsterputsningen? Svärmor dog för ett par år sedan, och jag vill inte att hon kommer hit och spökar för mig. Kanske att jag kan övertala hennes son till att putsa mina fönster?

Annars har jag väl någon gång använt mig av ditt sista tips (att strunta i fönsterputsningen), och det har gått bra det också.



Det där att man inte får lika bra vård när man är gammal stämmer nog tyvärr många gånger. Det är för djävligt. Tur att man själv jobbar på ett ställe där man har tid att ge dem extra omsorg.



Kram från Siv!

2008-11-30 @ 07:50:13
URL: http://www.lillhagnas.se
Postat av: Marianne Clémentz

Ulla-Britta,har du provat en slags "spikmatta"? Några av mina arbetskamrater som inte alls har skelettcancer utan bara vanligt ont i rygg och axlar har dessa spikmattor som sjukgymnast eller naptrapat har rekommenderat. De säger att det är jätteskönt för onda ryggar och även för fötterna tydligen. Det är kanske något du kan prova för att få lite lïndring åtminstonde.

2008-11-30 @ 21:29:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback